London mindenek felett

A London Eye, Európa legnagyobb kilátókereke

2014. október 08. 16:45 - blogger24

A London Eye fontosságáról és népszerűségéről elég egyetlen mondatot mondani: ez az Egyesült Királyság leglátogatottabb turista látványossága, és ez mindent el is árul. Az eredetileg Millennium Wheel-nek (Milleniumi kerék) elnevezett kerék 135 méteres magasságával építésekor még a világ legnagyobb óriáskereke volt. Mára ezt a címet többszörösen is elvesztette, de még mindig Európa legnagyobb óriáskereke. Nevét arról kapta, hogy London ezzel a meglepetéssel készült átlépni a mágikus 2000-es évet, az új millenniumot. Talán kevesen tudják, hogy a másik, erre az alkalomra épült épület a Millennium Dome, amit ma inkább O2 Arena néven ismerünk.

A London Eye a Temze déli partján található, a Parlament épületének közvetlen közelében, és príma kilátást biztosít szinte egész Londonra. Tiszta időben (amivel azért London nem gyakran büszkélkedhet) akár 40 km-re is ellátni a kapszulákból.
Építése sem volt kis teljesítmény sem a tervezőktől, sem a gyártóktól sem az összeszerelőktől. Egyedisége abban rejlik, hogy a kerék csak az egyik oldaláról van a földhöz rögzítve, míg a hagyományos óriáskerekek ugye mindkét oldalon rögzítve vannak. Miután megérkeztek az alkatrészek hat országból (Hollandia felelt a fémek megmunkálásáért, Németország a csapágyakat biztosította, Csehország a tengelyt és a kerékagyat, Franciaország a kapszulákat készítette, az Egyesült Királyság pedig a fémeket és az elektromos berendezéseket adta), az összeszerelés a Temze folyón történt. Uszályokon érkeztek az alkatrészek, amiket egy erre a célra kialakított platformrendszeren tartottak meg és szereltek össze.

Működés közben a kerék kerületén a kapszulák végiggördülnek a külső felületükön futó sínen, így a kapszulák nem lógnak, hanem önmaguk körül fordulnak meg és így biztosítják az állandó pozíciót. A kerék nem áll meg, a be- és kiszállás folyamatos. Így a kerék egyszerre kb. 800 embert mozgat meg, nem is beszélve a 32 db, egyenként tíztonnás kapszuláról. Nem vidámparki attrakció a kerék, tehát senki ne számítson vad, gyomorforgató kalandra, hiszen a kerék másodpercenként 26 centimétert tesz meg. Harminc perc alatt ér körbe a kerék, ami bőven elég ahhoz, hogy megnézzük London látványosságait a levegőből. A kapszulák (fülkék) önműködő ajtóval vannak ellátva, tehát mindenki biztonságban érezheti magát. 25 ember mehet be egy fülkébe, ahol akár le is pihenhet egy padon. A tájékozódást tabletek segítik, amik mutatják, hogy melyik irányban mit láthatunk. A fülkék légkondicionáltak és fűthetőek, így minden adott egy rendhagyó utazáshoz.
  • A 32 kapszula London 32 kerületét szimbolizálja.
  • A kapszulák számozottak, de babonából nincsen 13-as kabin.
  • Megépítése a tervezéstől hét évig tartott. Az összeszerelés ebből 16 hónapot vett igénybe.
  • Az ára 75.000.000 font volt.
  • Évi 3-3 és fél millió ember látogatja.
  • Évente kb. 60.000 alkalommal fordul körbe.
  • Össztömege 2100 tonna.
  • 64 küllője van és 16 görgő hajtja a kereket.
  • A beléptetés rendkívül szigorú, kést ne vigyünk fel a kerékre... A kabinokat bombakereső tükrökkel vizsgálják szinte minden kiszállásnál.
  • Az egyik kapszulát "Koronázási Kapszulának" nevezték el 2013-ban, II. Erzsébet megkoronázásának hatvanadik évfordulója alkalmából.
  • A kerék meglátogatásakor egy 4D-s rövidfilmet is megtekinthetsz a London Eye-ról.
  • Ellenáll a legnagyobb szélnek, és a villámcsapástól sem kell félni benne.
  • A kapszuláknak saját súlykiegyenlítési rendszerük van, így hiába áll mind a 25 utas egy oldalra, az nem lesz hatással a kabinra. 
  • Csak karácsonykor zár be, valamint egy hétre januárban, amikor karbantartási munkálatokon esik át.
  • Ki lehet bérelni a kabinokat rendhagyó eseményekre, mint például esküvők, kóstolók, de akár csak egy pezsgőzésre is, ha van 430 fontod (kb. 170.000 Ft).
  • Vész esetén maximum 8 perc alatt bárhonnan vissza tudják juttatni a bajban lévő kapszulát, akár a kerék fordított irányú mozgatásával.
  • Korábban fluoreszkáló csövekkel világították ki, de ezt LED-rendszerre cserélték ki, ami jóval több lehetőséget biztosít.
  • Amikor megszületett a brit trónörökös 2013. július 22-én, a London Eye tiszteletükre Nagy-Britannia zászlójának színeiben pompázott (kék, vörös, fehér).

GALÉRIA (a végén egy remek videóval!)

       

       

       

       

       

       



       

      4 komment

      A bejegyzés trackback címe:

      https://londonmindenekfelett.blog.hu/api/trackback/id/tr126771653

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      zulu74 2014.10.09. 21:17:49

      De megállítják :). Amikor kint jártam, a kezelő látta hogy mozgássérült vagyok (nem tolókocsis), előre vitt a sorban, egy a kulcscsomóján lévő távirányítóval a beszállásom idejére megállította a kereket, majd (még nagyobb meglepetésemre) ott várt a kör végén, és ismét "stoppolta" arra a pár másodpercre, míg biztonsággal elhagytam a kabint. Nagyon figyelmesek voltak.

      blogger24 · http://londonmindenekfelett.blog.hu/ 2014.10.09. 21:25:15

      @zulu74: Igen, teljesen igazad van ebben. A megállás nélkült úgy értettem, hogy nem állítják meg egyesével a kabinokat a ki- és beszállításhoz. De ha ott is fennakadás van (20-25 ember azért tud ügyetlenkedni), akkor megállítják pár pillanatra, amíg nem rendeződik a helyzet. De a kulcstartós London Eye távirányító azért elég frankó játékszer, nem tudtam róla! Köszi az infót!

      Szkifi 2014.10.09. 22:34:38

      Nálam volt kés, amikor a kabinban voltam.
      A biztonsági ellenőrzés után jutott eszembe, hogy a táskám aljában maradt a bicskám és az ellenőrzésnél is átsiklottak felette.
      Detto ugyanez az Eiffel-toronyban. :D

      doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.10. 12:26:20

      Ha felállok egy székre már parázok mégis nagyon örülök, hogy a feleségem rávett, hogy fel kell mennünk rá. Hatalmas élmény és olyan panoráma, hogy csak nah.

      Fel nem mertem állni a padról, és valószínűleg kiszakítottam 1-2 "deszkáját" mégis megérte.
      süti beállítások módosítása