London mindenek felett

A Buckingham-palota

2015. február 11. 22:29 - blogger24

A Buckingham-palota az angol uralkodó rezidenciája, ahol jelenleg II. Erzsébet él. Népszerű zarándokhely a Londonba látogatóknak, hiszen London nyüzsgő belvárosában egyfajta monumentális nyugalmat, egyúttal tradíciót sugároz az épület. Nem mindig a Buckingham-palota volt a brit uralkodók lakóhelye, sőt, a trónörökös sem ide fog valószínűleg beköltözni, hanem a nem messze lévő St. James's palotába.


Itt még a Marble Arch a bejárat (1837 körül)
Az épület nem is volt mindig palota, és természetesen nem is így nézett ki, amikor elődjét, a Buckingham-házat megépítették 1703-ban. Buckingham hercegének készült az épület, ami 1761-ben már III. György magánrezidenciája volt, és a Királynő Háza néven ismerték, miután az uralkodó feleségének, Charlotte királynénak szánta a palotát. Folyamatosan növelték, bővítették, ami elsősorban John Nash építész nevéhez fűződik. 1837-től számít hivatalosan a brit uralkodók lakhelyének az épület, első királyi, azaz királynői lakosa Viktória királynő volt. Az épület csak a 20. század elejére nyerte el jelenlegi formáját, amikor is 1911-ben a bejárat előtti udvar elkészült. Érdekesség, hogy régi bejárata az a Marble Arch volt, ami ma a Hyde Park sarkán található, azonban ez a diadalív útban volt a mai legjobban ismert keleti oldali homlokzat kialakításához, ezért kellett elköltöztetni.


Helyén az 1600-as évek elején eperfa ligetek álltak, abban a reményben, hogy sikerül selyemhernyókat tenyészteni a brit fővárosban, de ez sajnos nem jött össze I. Jakab királynak, ugyanis kiderült, hogy nem a megfelelő fajta eperfát választották...

A bálterem
Jelenleg a palotában 775 helység található, amiben van 52 királyi vendégszoba, 19 nagyterem, 188 szoba az alkalmazottaknak, 92 iroda és 78 fürdőszoba. Méretei: 108 méter hosszú és 120 méter széles és 24 méter magas. Legnagyobb terme a bálterem, ami 36 méter hosszú, 18 méter széles és 13 méter magas. 77.000 négyzetméteres alapterületével a világ legnagyobb nyolcadik legnagyobb palotája, és kétségkívül az egyik legismertebb a lakóhely az egész világon. Van saját helikopter leszállóhelye, tava, teniszpályája, kápolnája, postahivatala, személyzeti ebédlője, orvosi rendelője és mozija. Harminc különböző madárfaj és 350 növény található kerítésein belül, köztük igen ritka példányok. Kertjében rendeztek már teniszversenyt és koncertet is.

A királyi lobogó. Ha ezt látod, az uralkodó bent van.
A közel nyolcszáz fős személyzetben találunk inasokat, kertészeket, irodistákat, de olyat is, aki a kandallók fémalkatrészeinek takarításáért és karbantartásáért felelős, két teljes állású órást, akik a palotában található 350 órát húzzák fel és szerelik, ha kell, de van olyan ember is, aki a zászlókért felelős. Apropó, zászló! Amikor az uralkodó a palotában tartózkodik, akkor a királyi lobogót húzzák fel, amennyiben pedig nincsen ott, akkor a brit zászlót láthatjuk az épület tetején.

Őrségváltás
A turisták legszívesebben az őrségváltáskor szeretik meglátogatni a palotát. Ezt minden nap 11:30-kor tehetjük meg, ősszel és télen csak kétnaponta. Ekkor a királyi zenekar csinnadrattája közepette leváltják az őrséget a Buckingham-palotánál és a St. James's palotánál.

A palota legismertebb celeb látogatói: Mozart, Strauss, Dickens, Tennyson, Wilson elnök, J.F. Kennedy, Gandhi, Neil Armstrong, Nelson Mandela. Évente 50.000 látogatót fogadnak, és van, amikor egyszerre 600 főnek szolgálnak fel királyi lakomát. Augusztusban és szeptemberben a nagyközönség is belátogathat a palotába, ilyenkor II. Erzsébet nyári rezidenciáján a skóciai Balmoral-kastélyban tartózkodik.

A királyi család az erkélyen
Fontos megemlíteni erkélyét, ami talán a leghíresebb a világon egy másik angol, Shakespeare Júliájának képzeletbeli erkélyével együtt. Itt azonban hús-vér emberek jelennek meg a tömeg előtt és integetnek. Legelőször Viktória királynő állt ki alattvalói elé 1851-ben ezen az erkélyen a Világkiállítás megnyitóján.



Érdekességek:
Michael Fagan a királynő hálószobájáig jutott el.
Jason Hatch, apajogi tüntető
  • Sokszor még ma is Buck House néven becézik.
  • III. György 15 gyermekéből 14 itt született.
  • 40.000 izzó, 1514 ajtó és 760 ablak található az épületben. Az ablakokat hathetente tisztítják. 1883 él 1887 között vezették be az áramot.
  • VII. Edward az egyetlen uralkodó, aki a palotában született (1841) és halt is meg (1910).
  • Néhány szoba kínai ihletésű.
  • A második világháborúban kilenc bombatalálat érte. Az uralkodó, VI. György éppen, hogy megúszta a támadást.
  • A palota "zöld": a szemét 99%-át már a helyszínen újrahasznosítják, LED-es világítással rendelkezik.
  • Postai irányítószáma: SW1A 1AA
  • Egy másik rendszeres "program" a palotánál a kavicsok elegyengetése az épület előtt, amit minden nap kötelezően el kell végezni, még karácsonykor is.
  • A báltermet 1856-ban nyitották meg, hogy megünnepeljék a Krími háború végét.
  • A királynő itt tartja a miniszterelnök meghallgatását.
  • Amikor 1963-ban megépült a Hilton szálloda a közelben, a királynő aggódott, hogy a 28 emeletes épületből be lehet látni a szobákba.
  • A palotába többször is illetéktelenül behatoltak. A leghíresebb betörés alkalmával Michael Fagan 1982-ben egészen a királynő hálószobájáig jutott, könnyedén túljutva minden (nem működő) biztonsági rendszeren. Letartóztatása után hat hónap várt rá a viccosztályon.
  • A leglátványosabb eset viszont a képen látható Jason Hatch, egy apák jogaiért küzdő szervezet nevében Batman-jelmezben mászott fel a palota erkélyéhez 2004-ben.

Csodálatos képek bélyegeken a Buckingham-palotáról, különböző korokból. Évszám a bélyegeken.






      További képek:



      Szólj hozzá!

      A bejegyzés trackback címe:

      https://londonmindenekfelett.blog.hu/api/trackback/id/tr967163135

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Nincsenek hozzászólások.
      süti beállítások módosítása